Proverom trošenja manžetne produžite život homokinetičkog zgloba

Vozila sa pogonom na prednje točkove, koja su se masovno pojavila početkom sedamdesetih godina, promenila su način na koji danas koristimo svoj automobil.
zglob-i-poluosovina-za-pogon-tockova
Zglob i poluosovina Jeftino

Do tada je pogon zadnje osovine bilo merilo i standarda dok je prednja osovina bila rezervisana za neke egzotične modele. Međutim napredak tehnologije doneo je ovaj način prenosa na automobile koji su bili pristupačni širem krugu kupaca u Evropi. Nakon što je pogon na prednje točkove našao neku upotrebu u vozilima koja su u Drugom svetskom ratu dobila široku upotrebu, mnogi su proizvođači započeli razne eksperimenate. Najpoznatiji u tome su bili Citroen i Saab, čime je Citroen CV2 prvi automobil sa prednjim pogonom.

Zglob i poluosovina za pogon točkova
zglob-i-poluosovina-za-pogon-tockova
Poluosovina leva i desna Jeftino

Budući da homokinetički spoj omogućava prenos energije pod promenljivim uglom, gumena manžetna služi kao zaštita zbog svojih elastičnih svojstava. U normalnim uslovima upotrebe, prosečan vek manžetne je 5 do 10 godina. Međutim ovo nije rešilo sve probleme tako da prednji pogon i dalje ima razna ograničenja i neke „probleme“ koji do danas nisu uspešno rešeni.Prednji točkovi koji imaju zadatak da prenesu snagu na zemlju imaju prilično komplikovan sistem vešanja. To je pre svega posledica prirode pogona i nemogućnosti pokretanja točkova osim kroz direktne pogonske (polu) osovine. Dok voze točkovei koji su pričvršćeni na vešanje osovine moraju biti izuzetno fleksibilne jer prednji točkovi takođe služe za upravljanje. Upravo tu se radi o osovinama, jer njihovu „fleksibilnost“ pružaju takozvani homokinetički spojevi.

Homokinetički zglob

Homokinetički zglob je deo pogona koji omogućava vratilo da prenosi snagu preko promenljivog ugla konstantnom brzinom rotacije, bez značajnog povećanja trenja i praznog hoda. Najčešće se koriste na automobilima sa pogonom na prednje točkove, ali i na automobilima sa pogonom na sve točkove. Njihova trajnost je kraća na vozilima koja većinu svog vremena provode u gradskom saobraćaju. Stoga, da bi se prednji pogonski točkovi upravljali u smeru u koji  vozač zahteva, osovine na njihovim krajevima moraju imati homokinetičke zglobove. Homokinetički zglobovi su generalno pouzdane komponente automobila, ali se, kao i ostali delovi, vremenom pokvare. To pre svega zavisi od uslova korišćenja i klime u kojoj se vozilo koristi.

zglob-i-poluosovina-za-pogon-tockova
Poluosovna kompletna Jetino

Homokinetički spojevi takođe imaju pogon na zadnjim točkovima i vozila na sve točkove. Ako se radi o takozvanom vozilu 4 × 4, tada ima ukupno 10 homokinetičkih spojeva! Prvi problem je povezan sa prostorom u kome postoji veza između homokinetičkog zgloba i osovinskog vratila s jedne strane i točka sa druge strane. Po pravilu postoji veoma velika „gužva“, s obzirom na to da su na volan pričvršćena različita oscilatorna ramena, šine upravljača, nosač amortizera, itd., To ne ostavlja puno prostora za pravilno dimenzionisanje osovine. Pored činjenice da osovinska osovina ima veoma težak zadatak prenosa obrtnog momenta motora na podlogu, ona mora raditi sigurno i pouzdano najmanje 100.000 kilometara.

Zglob i poluosovina za pogon točkova

Ako se automobil intenzivno vozio dok je oštećena gumena manžetna, onda je sasvim sigurno da je homokinetički zglob takođe delimično oštećen. Problemi počinju ako guma labavi, kada zaštitna mast procuri kroz pukotinu. Vlaga i prašina mogu zauzeti svoje mesto, što štetno utječe na homokinetički spoj.Ispravnost gumene manžetne proverava se vizuelno, a ako su poroznosti uočljive, najjeftinije je delovati preventivno, a zameniti samo manžetnu. Homokinetički spoj nalazi se u prostoru sa vrlo gustim mazivima koja imaju tendenciju da se tope kada porastu temperature. Temperature se mogu povećati u skladu sa temperaturom okoline, ali i zbog trenja koje nastaje tokom rada. Zbog toga, razređena mast može procuriti kroz pukotine na manžetni. U ovom slučaju, trčanje od nekoliko kilometara dovoljno je za trajno oštećenje homokinetičkog zgloba.

zglob-do-tocka-jeftino
Zglob do točka i poluosovina Jeftino

U tom slučaju, samo menjanje manžeta ne znači ništa.Iako će mehanika napuniti homokinetički spoj iz masti koja se uljudno naziva „krv“, nivo oštećenja kugličnih ležajeva je praktično nemoguće utvrditi. Iako po pravilu odvajanje homokinetičkog zgloba od točka neće dovesti do potpunog odvajanja točka od vozila, vozač može vrlo lako izgubiti kontrolu nad vozilom, dok će definitivno ostati bez snage. Takav scenario sugeriše da je i dalje bolje odvojiti nešto veću količinu novca i zameniti kompletnu osovinu osovine od same manžetne.

Kontrola stanja manžete i zgloba

manzetna-zgloba-tocka
Manžetna homokinetičkog zgloba Jeftino

Kad je u pitanju kvar manžete, uspostavljanje prave dijagnoze je prilično jednostavno. Kvar se utvrđuje vizualnim pregledom jer je pukotine dosta lako primijetiti. Ipak potrebno je malo automehaničarskog znanja. Automobil je svakako potrebno dići na servisnu dizalicu jer je samo u tim slučajevima vizualno dostupna kompletna manžeta.Bez obzira radi li se o unutrašnjoj ili o spoljašnjoj manžeti, napuknuća na strukturi sigurno ukazuju da je pravo vreme zazamenu. Uprkos niskoj ceni manžete, zbog priličnog broja delova koje treba demontirati na vozilo, cena rada značajno utiče na cenu intervencije. S druge strane, dijagnozu ispravnosti homokinetičkog zgloba nije tako lako postaviti, ali je moguća čak i u „uradi sam“ varijanti.

Spoljno trošenje zglobova obično se manifestuje kao vibracija određenim brzinama, slično kao vibracije uzrokovane debalansom točka. Kada se automobil polako kreće u uskim krugovima, istrošeni zglobovi stvaraju zvukove klika ili pucanja. Buka koja nastaje kod skretanja udesno znači da se troši levi homokinetički zglob i obrnuto.Nošenje u unutrašnjim zglobovima manifestuje se kao nejasan ili oštar zvuk tokom dodavanja gasa ili ako je oštećenje ozbiljno, pri oslobađanju gasa.Delimično habanje uzrokuje čudan osećaj „tapkanja“ kroz ogibljenje. To je uzrokovano pregrijavanjem spoja, što je uzrokovano pucanjem manžetne vanjskog spoja i curenjem maziva. Ako se primeti na vreme, moguće je pažljivo očistiti zglob i zameniti manžetnu dodatkom novog maziva. Ipak, redovna kontrola i preventivne akcije su najbolje jer mogu uštedeti značajna sredstva.

Unašoj ponudi možete pronaći zglob i poluosovinu za sledeće modele:

Alfa Romeo, Audi, Bmw, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot (Pežo), Renault (Reno), Seat, Škoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo.

Posetite nas na facebook-u ili instagramu, kako biste saznali veći broj praktičnih saveta pri kupovini auto delova.