fbpx
Jeftini Auto DeloviHomokinetički zglob

HOMOKINETIČKI ZGLOB JEFTINO

homokinetički-zglobZglob točka i poluosovina Jefti

HOMOKINETIČKI ZGLOB JEFTINO

Zglob do točka stalne brzine (poznati i kao homokinetički ili CV spojevi) omogućavaju pogonskoj osovini da prenosi snagu kroz promenljiv ugao, stalnom brzinom rotacije, bez primetnog povećanja trenja ili igre. Koriste se uglavnom u vozilima sa pogonom na prednje točkove. Moderni automobili s pogonom na zadnje točkove sa nezavisnim zadnjim ogibljenjem obično koriste CV spojeve na krajevima poluosovina zadnje osovine i sve češće ih koriste na pogonskom vratilu.

Homokinetički zglob stalne brzine zaštićen je gumenom čizmom, „CV geetom“, obično napunjenom masti molibden disulfidom. Pukotine u manžetni će propustiti ulazak u unutrašnjosti, što bi izazvalo brzo trošenje kugličnog zgloba zbog curenja grafitne masti. (Delovi u kontaktu ne bi dobili odgovarajuće podmazivanje, sitne čestice bi prouzrokovale oštećenja i grebanje, dok ulazak vode uzrokuje da rđa i korozija metalnih komponenti dobiju oštećenja.) Pukotine u predelima bližim osovini obično uzrokuju spoljašnji faktori, poput nabijenog snega, kamenja ili neravnih kamenitih staza. Starenje i hemijska oštećenja takođe mogu prouzrokovati kvar pogonskog zgloba.

Zglob točka i poluosovina Jeftino

POLUOSOVINA

Poluosovina, pogonska osovina, konusna osovina (australijski engleski), propelerska osovina (prop. Osovina) ili kardanska osovina (posle Girolamo Cardano) je mehanička komponenta za prenos obrtnog momenta i rotacije, koja se obično koristi za povezivanje drugih komponenti pogonskog sklopa koji se ne mogu povezati direktno zbog udaljenosti ili potrebe da se omogući relativno kretanje među njima.

Kao nosači obrtnog momenta, pogonske osovine su podložne torziji i smicanju, što je ekvivalentno razlici između ulaznog momenta i opterećenja. Zato moraju biti dovoljno jake da izdrže udare, izbegavajući prevelike težine jer bi to povećalo njihovu inertnost.

Da bi se omogućile razlike u poravnavanju i rastojanju između pogonskih i pogonskih komponenti, pogonske osovine često sadrže jedan ili više univerzalnih zglobova, viljuške ili nagibnih lomljivih zglobova, a ponekad i prizmatični spoj.

MANŽETNA

Manžetna točka odnosno zaštitna rebrasta čizma služi kako bi pogonskom zglobu obezbedila nesmetan i dugotrajan rad. Funkcija manžetne je na prvom mestu da spreči ulazak prašine i vlage u sam homokinetički zglob. Prvi uzročnik stradanja zgloba do točka a kod nekih vozila kompletne poluosovine je pesak,vlaga,kao i druga strana tela koja podpadaju u sam sinhroni zglob i oštećuju cementaciju sinhronih elemenata. Ako primetite da je zaštitna manžetna potrošena to će vam biti prvi znak da će uskoro otkazati i homokinetički zglob. Za neke stvari koje možda niste znali a želite biti informisani pre kupovine pročitajte u našem blogu (pročitaj više)

 

Za više informacija posetite našu Online prodavnicu ili nas kontaktirajte  Facebook online 

[Pošaljite poruku:]